چالشها و راهکارهای نیروگاه دماوند به منظور تامین پایداری تولید برق
چالشها و راهکارهای نیروگاه دماوند به منظور تامین پایداری تولید برق
دکتر کبیری با تصریح اینکه در راستای برنامه ریزی های انجام شده به جهت حفظ آمادگی تولید در نیروگاه 2860 مگاواتی شهدای پاکدشت ((دماوند))، از ابتدای سال جاری تعمیرات 100 هزار ساعته (( LTE )) دو واحد گازی با موفقیت انجام شده است افزود : تعمیرات HGPI دو واحد گازی دیگر در حال انجام است و همچنین تعمیرات اساسی یک واحد بخار نیز تا پایان سال توسط پرسنل شرکت مدیریت تولید برق دماوند انجام خواهد گرفت . به گفته این مدیر شناخته شده و محقق صنعت برق که سوابق اجرایی چشمگیری در این سه دهه در شرکتهای متعدد داشته است در بازدید های 4000 ساعته و 8000 ساعته واحدهای نیروگاه نیز، گروه مکانیک محفظه های احتراق،اگزوز، پره های ردیف اول و آخر توربین و سیستم های جانبی، گروه الکتریک بریکرهای داخل مسا، ترانس اصلی و تغذیه داخلی، ژنراتور، باطریخانه، GCB و ترانسهای خشک وگروه ابزار دقیق فلیم ها، فرمان دادن اکچویتور، سیستم اطفا حریق CO2 و کارتهای کنترلی مورد بازدید قرار گرفته و در صورت رویت مشکل و یا پیش بینی آن در جهت رفع عیب و یا پیشگیری از بروز احتمالی اقدام گردیده است .

مدیرعامل شرکت مالک نیروگاه دماوند در گفت‌وگویی خواندنی با خبرنگاران به چالش‌هایی اشاره کرد که برای دستیابی به چشم انداز ترسیمی مدیریت ارشد وجود دارد و بزرگترین آن‌ها را چنان که در سایر نیروگاه‌های کشور نیز وضوحا قابل مشاهده است، بحث کمبود نقدینگی دانست که خود ناشی از عدم وصول به‌موقع مطالبات نیروگاه از محل فروش برق است و این مساله برای بزرگترین نیروگاه کشور با توجه به حجم بالای نقدینگی مورد نیاز به نحو اولی مشکل‌ساز است.
به گفته دکتر کبیری؛ تعمیرات گسترده‌ای که در سال ۱۴۰۰ در پیش رو داریم و در ادامه تعمیرات انجام‌شده در سال ۱۳۹۹، شامل تعمیرات LTE در دو واحد گازی، تعمیراتHGPI در دو واحد دیگری گازی و تعمیرات نیمه اساسی در یک واحد بخار می‌شود، قطعا نیاز به نقدینگی بسیار زیادی دارد تا واحدهای این نیروگاه بتوانند با تمام ظرفیت در پیک مصرف برق سال ۱۴۰۱ فعالیت کنند. این در حالی است که کمبود نقدینگی فشار زیادی به نیروگاه‌ها حتی صرفا برای انجام امورات نیروگاه‌ها وارد می‌کند. نقدینگی که وزارت نیرو در اختیار می‌گذارد، به اندازه بهره‌برداری و تعمیرات اساسی نیروگاه‌ها هم نیست و صرفاً در حد پرداخت حقوق و دستمزد پرسنل شاغل در نیروگاه است، بنابراین یکی از عمده‌ترین چالش‌ها، وصول مطالبات نیروگاه‌ها و پرداخت وجه برق فروخته شده است.

 

کبیری به عنوان دومین چالشی که نیروگاه دماوند در سال‌های گذشته با آن مواجه شد، به کمبود آب اشاره می‌کند و می‌افزاید: در تابستان با این که سیستم مدیا در نیروگاه نصب شده بود، اما آب کافی برای بهره‌برداری از کل این ظرفیت که به اندازه یک واحد گازی بود، وجود نداشت. با پی‌گیری‌هایی که در سال‌های اخیر (سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰) انجام شد، موفق شدیم آب سد ماملو را به نیروگاه برسانیم و امسال در اواسط تیر ماه، کلیه واحدهای نیروگاه کمبود آب نداشته باشند و سیستم مدیا با حداکثر ظرفیت خود به مدار آمد که چیزی در حدود ۱۸۰ مگاوات به ظرفیت نیروگاه اضافه کرد. امید است که در تابستان سال‌‌های بعد نیز با این اقدام، نیروگاه دماوند با حداکثر ظرفیت خود در مدار قرار گیرد.
سومین چالش نیز به گفته این عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق، بحث کمبود سوخت است که در این خصوص بیان می‌کند: خصوصا طی سال‌های اخیر در زمستان و معمولا بعد از اواسط آذر ماه، نیروگاه دماوند دچار کمبود سوخت می‌شود و در نتیجه بخشی از ظرفیت نیروگاه امکان تولید نداشته‌ است. با توجه به این که غالب نیروگاه‌های حرارتی کشور با این مساله به صورت جدی روبه‌رو هستند، ضرورت دارد که حاکمیت فکری برای آن کند و محدودیت سوخت را مدیریت کند تا تامین برق مشترکان از طریق شبکه دچار مشکل نشود. این یکی از مخاطراتی است که صنعت برق، به خصوص نیروگاه دماوند با توجه به حساسیتی که دارد با آن مواجه است.